mayo 13, 2023

Flores en Catalunya

Explosió de color a Catalunya. Melocotoners d'Aitona a Lleida o els cirerers de la Província de Tarragona , com alguns dels camps fruiters més bonics de Catalunya , ja que darrerament aquests llocs s'estan descobrint a través del floriturisme a causa de la seva enorme bellesa en el moment de la floració .


És molt propi de l'ésser humà mirar amb enveja el que hi ha a terres llunyanes sense adonar-nos que prop del nostre entorn podem trobar una cosa semblant. Quants hem escoltat gent parlar del seu desig més gran d'anar al Japó a veure els cirerers en flor? No discutirem que l'espectacle de floriment sigui únic al Japó, però la bona notícia és que podràs trobar camps plens de cirerers en flors molt més a prop de casa del que t'imagines , de fet en aquest post et parlarem només de llocs fàcilment accessibles des de Barcelona . Visitant aquests llocs a la primavera quan la floració està passant, et quedaràs sense paraula s veient aquest espectacle de color intens, acompanyat per aromes plaents i la sensació que estàs veient el renaixement de la natura. Sens dubte, recórrer aquests camps és un pla immillorable, sobretot si t'agrada la fotografia.

Rosers a Begues, Barcelona

Camp Roses Begas




Època de floració : de mitjans de juny a mitjans d'agost.

Presseguers a Aitona, Lleida

Si has viatjat alguna vegada per la província de Lleida , sabràs que aquesta zona de Catalunya es caracteritza pel seu clima força àrid i poca vegetació . De fet, en la major part d'aquests camps conreen oliveres o cereals , però recentment han establert camps de fruiters en diferents zones. A causa del clima sec d'aquestes terres, els camps han de ser regats i, a la zona d'Aitona, utilitzen principalment una antiga sèquia entre Granja d'Escape i Torres de Segre. Els presseguers que ocupen més de 8.000 hectàrees als voltants d'Aitonai que produeixen al voltant de 100 mil tones de diferents tipus de préssecs, durant la primavera converteixen aquestes terres en un espectacle de color rosa intens que atrau cada vegada més turistes a l'època de floració i que són entre els camps en flor més visitats a prop de Barcelona . Per facilitar la vostra visita per aquests camps, l' Ajuntament d'Aitona ha creat una varietat de rutes , algunes per recórrer de forma lliure mentre que a d'altres s'hi accedeix només amb visita guiada. Camp de préssec, Aitona, Lleida, Catalunya

Estas últimas te permiten también conocer aspectos culturales de la zona. Para nosotros la mejor forma de ver este espectáculo es hacer la visita en tu vehículo propio. Una vez llegado Aitona podrás dar una vuelta entre los campos por las carreteras comarcales y en algunos momentos también aparcar el coche y pasear entre los campos siempre con atención a los señales de «no pasar», si los encuentras en algún lugar. De hecho, hemos leído que debido al aumento de turistas, ahora en los días de mayor afluencia ya no te dejan entrar a según que zona en vehículo propio, sino tendrás que coger un autocar.


La época floración de los melocotoneros varia entre años y depende ante todo de cuánto frío hizo durante el invierno. Normalmente ocurre en marzo, el año en el que fuimos nosotros la floración se postergó un poco a la segunda mitad del mes de marzo a causa del invierno largo y frío. Te aconsejamos ir más cerca del final de la floración, cuando el color de las flores es más fuerte y oscuro. Un espectáculo inolvidable.

Flor de préssec, Aitona, Lleida, Catalunya
Cómo llegar: Aitona se encuentra a unos 200 km de Barcelona. Desde la capital catalana podrás coger el autovía A-2 que es gratuita que te llevará hasta casi el destino (habrá que salir unos kilómetros antes de llegar al pueblo) y se tarda un par de horas.
Época de floración: marzo
Per recórrer els camps de flor més essencial de Catalunya és imprescindible tenir el teu vehicle propi , ja que el transport públic per arribar a la majoria dels camps és força limitat.

Ametllers i cirerers a Tivissa, Tarragona


Una altra zona meravellosa per veure arbres fruiters en plena floració prop de Barcelona és la comarca de la Ribera d'Ebre al sud de Catalunya . Especialment al sud d'aquesta comarca podràs trobar, depenent de l'època, entre febrer i abril, camps d'ametllers , presseguers o cirerers en floració.



A Tivissa , que és un dels pobles més pintorescos de Catalunya, a principis d'abril, estaven florint els cirerers i els camps es vestien de color blanc. Un espectacle de la natura
Per conèixer la zona, podràs fer també senderisme com ara la ruta senzilla des de Tivissa fins a l'Ermita de Sant Blai o recórrer les rutes entre camps amb bicicleta . I si ja esteu visitant aquesta part de Catalunya, no deixeu de visitar el preciós poble de Miravet dins la mateixa comarca de la Ribera d'Ebre o desplaçar-vos fins a la comarca veïna , el Priorat que allotja algunes de les

Camp de cirerers, Tivissa, Tarragona, Catalunya

joies més espectaculars de Catalunya com el poble de Siurana i les ruïnes de Scala Dei.


Com arribar-hi : Tivissa es troba a uns 145 km des de Barcelona. Hauràs d'agafar l'autopista C-32, continuar per l'AP-7 i sortir a l'alçada de l'Hospitalet d'Infant per agafar la C-44 fins a Tivissa.
Època de floració : febrer-abril, comença amb els ametllers i acaba amb els cirerers.

Camps de flors grogues

Els camps immensos tenyits de groc es deuen  principalment a les flors dels cultius de colza , encara que pots trobar també flors silvestres d'aquest color de manera menys extensa. La floració és entre març i maig i els trobareu a molts racons d'Espanya.
Són flors que solen assolir força altura i és possible que taquin alguna cosa la roba amb el pol·len.

Camps de flors grogues-claraBmartin-06 Camps de flors grogues-claraBmartin-05 

Camps de Colza al Pla de l'Estany, Girona

Fins ara hem parlat de cirerers, ametllers i presseguers que es caracteritzen pels colors blanc i rosa. Ara us presentem un color molt diferent , els camps infinits de colza de color groc que podreu veure en alguns punts de la província de Girona a Catalunya . També A Gurb a la proximitat del Pla de Vic.

Camp de colza, Pla de l'Estany, Girona, Catalunya

Más concretamente te llevamos a una de nuestras comarcas favoritas de Cataluña, el Pla de l’Estany. Esta zona es muy poco turística y la mayoría de los turistas llegan a visitar el precioso Estany de Banyoles y se dirigen a la zona más turística de la Garrotxa, pero no se adentran en las zonas rurales del Pla de l’Estany a que los locales a menudo se refieren con orgullo como la Toscana Catalana. En estas tierras cuando llegan los primeros días largos de primavera y sol, campos enteros se convierten en color amarillo intenso que lucen desde lejos. Son los campos de colza cada vez más abundantes en la campaña del Pla de l’Estany y su vecina, la comarca de l’Empordà.



La colza es cultiva abans de res per produir l' oli de colza que es destina a ser combustible biodièsel, però també s'utilitza per alimentar els animals, ja que és una meravellosa font de proteïnes. El cultiu d'aquest cereal s'ha anat augmentant els darrers anys, per tant quan arribi la primavera que ve, no et podràs perdre aquests camps grocs en flor tan a prop de Barcelona . Flors de colza, Pla de l'Estany, Girona, CatalunyaSi esteu visitant el pla de l'Estany, us recomanem també recórrer els petits nuclis habitats d'aquesta zona que es troben entre camps. Poblats com Vilert amb la seva preciosa església del segle XI, Galliners o Vilavenut

són alguns dels pobles més pintorescos d'aquesta zona. A més, des del pla de l'Estany en molt poc temps podràs acostar-te a la costa i visitar alguns dels pobles més bonics de la Costa Brava o relaxar-te a alguna de les cales d'aquesta zona que en època de la floració solen estar desertes.
No és or tot el que llueix, i encara que els camps semblin idíl·lics, en realitat estan plens de fang, cards i bestioles. Oblida't de les sandàlies i  calça't unes botes d'aigua  o sabatilles que et protegeixin, i no t'importi que s'omplin de fang. El mateix per als nens. En aquest cas també cal tenir en compte l'alçada de les flors, si són molt altes segurament et tocarà portar-los als braços.



Dependiendo del mes encontraremos diferentes campos de flores repartidos por toda nuestra geografía. Aprende cuando es la floración de cada uno de ellos, donde encontrarlos y cómo fotografiarlos en todo su esplendor.
Cómo llegar: El Pla de l’Estany se encuentra a unos 120 km desde Barcelona y podrás llegar en coche en una hora y media. Tendrás que viajar por la AP-7 y a la altura de Montagut salir para coger la C-66 hasta Banyoles. Desde aquí ya te tocará explorar la zona por carreteras comarcales como la GIV-5132 o la GIV-554.
Época de floración: abril
En el Pla de Vic podemos también ver muchos campos, este concretamente fue tomado el 26/4/2022 en la carretera comarcal de Vic a L'Esquirol a la altura de Gurb, la ventaja es que se puede aparcar al lado y hacer itinerarios hasta unas carboneras, pero hay muchos mas  campos.
 






















Campos de Lavanda en la Provenza, Francia

Si estamos hablando de los campos de flor cerca de Barcelona, por supuesto no podemos no hablar de los campos de lavanda que se encuentran en la Provenza. En Cataluña mismo también podrás encontrar lavanda, pero ante todo su variante silvestre en el Parque Natural de Montseny por ejemplo. En la provincia de Lleida podrás encontrar algunos campos pequeños de lavanda, pero en España las zonas de mayor cultivo están en los alrededores de Guadalajara, por lo tanto para ver los campos florecidos de lavanda.

Camp florit de lavanda, Provença, França |  On viatjar a veure camps de flors a prop de Barcelona

La floración de la lavanda en la Provenza dura un par de meses desde mediados de junio hasta mediados de agosto cuándo encontrarás los campos con la mayor intensidad de este color violeta que nos gusta tanto. Es una experiencia única y te recomendamos muchísimo visitar los campos de lavanda en la Provenza desde Barcelona. Tienes que considerar que la época de floración varia según la zona así que antes de salir infórmate bien cual es la zona que florece en la época en la que vas. 







Los tonos lilas y morados de sus flores es muy favorecedor y otorga un aire romántico a las fotos.
La floración de la lavanda se produce entre mediados de junio y finales de julio, y aunque no lo creas no es necesario irse hasta La Provenza francesa para hacer fotos en ellos. En Brihuega, Guadalajara, también conocida como la Provenza española, cuentan con cientos de hectáreas de cultivos de lavanda.
La forma de hacer fotos en estos campos difiere al resto. La lavanda crece en arbustos alineados dejando entre ellos unos caminitos de tierra, por lo que situarse entre las flores no es posible. Cal tenir en compte també que l'espígol sol estar ple d'abelles, i encara que el més probable és que ens ignorin i no ens facin res, el brunzit impressiona molt. Els nens solen tenir por, així que el millor és situar-se davant dels camps; i si t'hi atreveixes, entre les línies d'arbustos. 
Lavender-fields-Provence-claraBmartin13 Lavender-fields-Provence-claraBmartin07



Com arribar-hi : La Provença pot semblar lluny de Barcelona al mapa, però es pot arribar al cor d'aquesta regió en menys de 5 hores pel fet que podràs viatjar els 500 km amb autopista, començant per l'AP-7 a Catalunya i després continuant per l'A9 i l'A7 a França.
Època de floració : de mitjans de juny a mitjans d'agost

Temps de Flors a Girona

Aunque no se trate de campos, para los amantes de las flores no podemos no recomendar esta fiesta cuya tradición ya remonta a más de 60 años. Durante la fiesta de Temps de flors (Tiempo de flores) toda la ciudad de Girona se viste de mucho colores gracias a las composiciones de flores que podrás contemplar en toda la ciudad.







Catedral durant Temps de Flor, Girona, Catalunya |  Floriturisme a prop de Barcelona

A les oficines de turisme podràs aconseguir un mapa que ensenya les parades d'aquesta exposició de flors a patis i jardins que se centra abans que res en el nucli antic de la ciutat . Els racons amagats del barri jueu, els Banys Àrabs i els graons de la Catedral, tots es cobreixen per flors durant una setmana llarga al mes de maig. En els caps de setmana l'acumulació de gent sol ser força important, per tant et recomanem visitar-la oa primera hora del dia o si ho pots aconseguir, entre setmana. Com arribar-hi: Girona és a uns 95 km des de Barcelona ia diferència dels altres llocs que hem esmentat, és accessible fàcilment amb tren. Amb cotxe es triga una hora i pocs minuts per l'AP-7.

Composició de flors, Temps de Flor, Girona, Catalunya



Data d'esdeveniment: A la segona meitat de maig any 2023 entre el 12 i 20 de maig.
La ciutat de Girona es torna a inundar de flors. En la seva 63a edició, Girona, Temps de Flors (Temps de Flors), que se celebrarà entre els dies 12 i 20 de maig, torna per vestir els jardins, muralles, palaus i patis del centre medieval amb muntatges florals que destaquen per la seva creativitat, originalitat i vistositat. Aquest any, un itinerari artístic per l'espai natural entre el passeig Arqueològic i el riu Galligants i la incorporació dels jardins de la Devesa al recorregut de l'exposició floral són les novetats principals de l'edició. A més, cal destacar també l'obertura de nous espais com els jardins del Campanero, a tocar de la Catedral, sent la primera vegada que es podran visitar.

Girona, Temps de Flors forma part aquest any de les activitats que es promocionen sota el segell de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. A l'àmbit cultural cal ressaltar el protagonisme dels museus de la ciutat durant l'esdeveniment. En el marc del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig i la Nit dels Museus, el 19 de maig, els museus de la ciutat oferiran jornades de portes obertes i han programat diverses activitats.

El lloc ideal per iniciar el passeig pel nucli antic de Girona és l´encantadora Plaça del Vi que, durant segles, va ser el cor de l´activitat civil i econòmica de la ciutat. S'hi situa el palau de l'Ajuntament –d'origen medieval, encara que modificat–, el pati del qual s'obre al públic com una de les seus centrals del Girona, Temps de Flors.

Fins a aquesta nova edició, alguns dels racons més populars de Girona, Temps de Flors són l'Església de Sant Martí Sacosta (a la imatge), l'escalinata de la Catedral, la Casa Lleó Avinay, la basílica de Sant Feliu, els Jardins de l'Alemany Torre Gironella, la plaça dels Jurats, les Serraïnes, les esglésies de Sant Nicolau i de Sant Lluc i els Banys Àrabs.

Nombrós racons de la ciutat, com la Casa Boadas, es converteixen en escenaris de gran bellesa amb Girona, Temps de Flors, que, aquest any, forma part forma part de les activitats que es promocionen sota el segell de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural a Catalunya.

A la visita al nucli històric de Girona no hi poden faltar l'edifici dels banys àrabs, del segle XII, erigit a imitació dels banys que construïen els musulmans i que estaven de moda en aquells temps. Per seguir la nostra ruta durant el festival "Girona, Temps de Flors", podrem muntar al tren turístic fa un recorregut per diferents indrets del nucli antic com el Carrer Santa Clara, Plaça de Santo Domingo, Monestir de Sant Daniel i Plaça de Santa Feliu .

CORPUS DE SITGES 2023
DEL 8 AL 18 DE JUNY 2023


10:30h OBERTURA DE LA 83a EXPOSICIÓ NACIONAL DE CLAVELLS

Jardins de la Societat Recreativa El Retiro

12h i 13h TALLER INFANTIL
Decorem el balcó del Racó de la Calma amb flors i pintures. Amb la col·laboració de Museus de Sitges.
Racó de la Calma

16:30h MOSTRA FLORAL GEGANTERA

Vols veure com es fa el ram de la Geganta? Per a nens de totes les edats

Floristeria Mirabent.

Carrer Sant Francesc 27

19h INAUGURACIÓ DE LA 83a EXPOSICIÓ NACIONAL DE CLAVELLS

Als Jardins del Retiro Sitges

Inauguració de la 83a Exposició Nacional de Clavells, amb la presència de les autoritats que visitaran els clavells dels expositors. Els assistents seran convidats a un refrigeri ofert per l'Associació de Paradistes del Mercat Municipal.

22:00h FLORS, TRADICIÓ I FESTA, VISITA GUIADA A LES CATIFES I ALTRES ESPAIS DEL CORPUS
A càrrec d'AGIS Guies de Sitges. Després de la visita, podeu afegir-vos a la confecció d'una catifa de flors.
Sortida des de la porta dels jardins de la Societat Recreativa el Retiro pel carrer Àngel Vidal.

PREPARACIÓ DE LA FLOR I DIBUIXOS DE LES CATIFES

A partir de les 22:00h, preparació de la flor per a les catifes i dibuix de les mateixes als espais corresponents.

Diumenge 11 de juny

CONFECCIÓ DE LES CATIFES DE FLORS EN DIFERENTS CARRERS DE SITGES

Des de la matinada fins al migdia

Participació oberta a tothom.

10:00h a 14:00h EXHIBICIÓ DE L'OU COM BALLA AL PALAU MARICEL
Entrada lliure al Palau Maricel per veure ballar l'ou a la font.




La primavera la sang altera i… ho omple tot de flors!!. 
Juntament amb la tardor és de les estacions més fotogèniques. I si alguna cosa comporta la primavera, a més d'al·lèrgia, són infinits camps de flors per utilitzar com a teló de fons a les nostres fotos familiars. Els camps de tota mena, són una localització perfecta per fer fotos ja que aporta un toc de color i un fons molt uniforme. A més el resultat són fotos atemporals que t'agradarà veure una vegada i una altra.
Camps de roselles-claraBmartin-01

Evita les hores centrals d'un dia assolellat

Si el sol brilla i no hi ha ni un sol núvol a la vista, és millor evitar les fotos de retrats a hores d'ara . Si no tens un altre moment, pots centrar-te en fer fotos d'esquena, de detalls o de paisatge .
El millor moment per fer fotos a camps de flors és al clarejar, al capvespre o en dies ennuvolats. El truc per donar-li un veritable protagonisme a les flors és situant-te a la seva altura i apropant-t'hi. D'aquesta manera aconseguim l'efecte de color desenfocat en primer pla , i encara que el camp no estigui ple de flors semblarà tot al contrari. Fes servir una obertura gran, al voltant d'un f2.8, per aconseguir més desenfocament.







Camps de roselles

La dita “Més de camp que les roselles” no pot ser més certa. Les roselles són salvatges i molt impredictibles. Un any potser trobes un meravellós camp de roselles i al següent ja no hi és, a més el seu temps de floració és molt curt.
La seva floració sol ser entre abril i maig, i podràs trobar-les als amplis camps de les dues Castelles, Andalusia i Catalunya. Solen aparèixer també de forma esporàdica a les cunetes de les carreteres o als camps de blat verd. Com que són flors molt delicades i amb una tija fina, el millor és acostar-t'hi molt per aconseguir bonics desenfocaments de color vermell.

Camps de roselles-claraBmartin-03

    


Camps de gira-sols

Els immensos camps de gira-sols són una de les estampes clàssiques de l'estiu, i de les més fotografiades també. Són repartits per molts llocs d'Espanya, principalment per la meitat sud del país i Catalunya. Els famosos camps de gira-sols de l'Empordà i de pas el Molí i el darrer meandre del Ter, on forma l'Illa d'Avall (forma part de l'itinerari del Ter). L'època ideal de floració és fins a la primera quinzena de juliol, el 9 d'agost ja estaven gairebé tots pansits com 'acotant el cap'. A la part sud de Jafre, poble de 400 habitants, construït sobre un meandre del riu Ter hi ha innombrables camps.
Els afavoreix especialment la llum del capvespre, que a l'estiu a més és més ataronjada. Per treure'ls en la seva màxima esplendor cal fotografiar-los de front, i si és al capvespre significa que tindràs el sol a contrallum, així que mesura l'exposició al gira-sol per evitar que surti fosc.

Gira-sols a Jafre




El terra d'aquests camps és de terra, i els gira-sols de vegades estan una mica escampats, és millor evitar treure la part de terra ja que no és especialment bonica.
Posada-del-bon-camí092






Camps de blat

I encara que el blat no tingui flors, els seus camps són igual de bonics per fer fotos. Podràs trobar-los tenyits de verd a la primavera ia tots daurats amb espigues a l'estiu.

Consell:
En no tenir flors pots aprofitar per afegir tu el toc de color amb complements com la roba, globus o fins i tot mobiliari!! 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Observaciones varias

Montaña mágica

Descripción picos: Album Compartido Rafel Alsina Dalmau