Salts d’aigua o cascadas en Catalunya
En esta época Agosto de 2022 en casi todas las cascadas fluyen hilillos desesperantes de agua, lo ideal es ir después de las nevadas, con el deshielo correspondiente, el sol funde el manto de nieve que cubre las montañas y los ríos bajan con mayor fuerza, favorecidos también por las lluvias primaverales.
Al paso de ríos y rieras, encontramos grandes y pequeñas cascadas, gorgas, pozas que con su presencia transforman el paisaje e invitan a sacar la cámara para fotografiarlos, no hace falta ir lejos para ver estas cascadas. Las hay de todas las formas y caudales, altas y majestuosas, pequeñas y tranquilas, todas tienen un encanto especial, pues crean un microclima, que nutre plantas de ribera y líquenes que visten las rocas de verde.
El rumor del agua, la luz que pasa entre las rocas y las hojas de los árboles, y el hecho de que suelen ser parajes alejados y tranquilos son factores que favorecen que los aficionados a la naturaleza se acerquen a ellos para disfrutar de la belleza de el espectáculo.
- Salt de la Foradada
En medio de la riera de les Gorgues, en el municipio de Cantonigròs, se abre el paraje de la Foradada, lugar sorprendente y con un aire mágico que fascina a fotógrafos que organizan safaris para fotografiarla desde todos los ángulos y a todas las horas del día, por ese haz de luz que se cuela en medio de las rocas, también a los más acostumbrados a descubrir rincones de mundo. Se trata de una poza rodeada de rocas que debe su nombre al agujero que presenta una de las paredes que la abrazan.
Es uno de esos parajes de nuestro país que vale la pena visitar una vez en la vida.
- Fonts del Llobregat
El nacimiento del Llobregat, en Castellar de n'Hug, es un paraje de gran belleza que, sobre todo en primavera y verano, cuando el agua baja con abundancia, atrae a miles de visitantes. Una leyenda triste rodea las aguas: dicen que son las lágrimas de las niñas muertas hace siglos por la mujer de Hugo de Mataplana, que era bruja y que no quería que ninguna niña de la región fuera más bonita que su hija, pero esto las mataba y las arrojaba en este paraje. Estas lágrimas legendarias son bienvenidas, porque riegan y embellecen medio país a lo largo de 170 kilómetros antes de desembocar en El Prat de Llobregat.
Se llega a las fuentes por la pista del Molí de les Fonts. El camino a pie tiene mucho encanto y el color rojizo de la tierra armoniza con el verde de la vegetación de ribera. Desde la pasarela se distinguen los tres saltos principales que brotan de las rocas y que, después de unirse, dan origen al Llobregat. No muy lejos de las fuentes, siguiendo abajo el curso de las aguas, existe una agradable zona de picnic.
- Salt de Sallent
En nuestro país hay pocos saltos de agua tan majestuosos como el Salto de Sallent , cerca de Rupit. Esbelto, con una caída larga y con buena vista para los amantes de la fotografía. La ruta que llega desde Rupit es fácil y tiene una duración de hora y media. Hay dos opciones, bajar por el margen izquierdo de la riera hacia Sallent, a través de un túnel, o bajar por el margen derecho hasta el Molí Rodó. Más adelante es necesario cruzar la riera y se llega a un buen mirador. La ruta termina en un salto de agua espectacular, sobre todo en época de lluvias, ya que el salto se alimenta del agua que baja de la riera de Rupit. Por el camino de bajada encontramos los restos de varios molinos. Un poco más arriba del Salt de Sallent encontramos una ermita románica, Sant Joan de Fàbregues, con restos de tumbas antropomórficas excavadas en la roca.
- Salt de la Coromina
- Salt de la Olla
- Sauth deth Pish
Potser és el salt d’aigua més sorprenent de la Vall d’Aran. Per la seva ubicació, sens dubte, el Sauth deth Pish és el més accessible i fotogènic. A la sortida d’Arròs, a la Vall d’Aran, neix una pista de muntanya que remunta la vall i el riu Varradòs fins arribar al plan des Artiguetes, un prat d’alta muntanya cobert de flors a partir de la primavera. Després de creuar un pont s’arriba fàcilment al Saut deth Pish, un salt d’aigua espectacular de 25 metres de caiguda. Des del plan des Artiguetes la pista continua fins a Bagergue, un itinerari recomanable per a cotxes tot terreny.
- Gorg dels Banyuts
El gorg dels Banyuts és una gorga situada a la riera de Garfull, sota el camí que porta al santuari de Montgrony, i la seva bellesa no és l’únic reclam per anar-hi. L’aspecte mític esdevé un dels atractius de la visita a aquest gorg, perquè ens ofereix la possibilitat de recuperar les històries relacionades amb el comte Arnau i altres personatges que habiten en l’imaginari popular d’aquesta vall del Prepirineu. De fet, la llegenda diu que un boc va precipitar el comte Arnau al gorg dels Banyuts, que aquest gorg és una de les portes de l’infern i que el comte en surt les nits de lluna plena a fer de les seves. Potser encara us semblarà sentir la seva presència entre la remor de l’aigua…
- Salt dels Murris
A la Garrotxa hi ha un salt no gaire conegut, però molt interessant, tant a la primavera com a l’estiu, quan el gorg del Molí dels Murris es converteix en una preciosa zona de bany. Els veïns de les Planes d’Hostoles coneixen bé aquest espai i el seu salt d’aigua. Amagat en ple territori de volcans, en destaca la seva aigua cristal·lina, especialment al voltant del salt, on es poden veure les pedres del fons. Val la pena observar les formacions de travertí que s’hi ha format amb el pas del temps. El camí que hi arriba des de l’oficina de turisme de les Planes d’Hostoles està senyalitzat i la ruta es pot fer a peu i amb bicicleta, però també s’arriba amb cotxe fins a la riera de Cogolls.
- Salt de Santa Margarida
També a la Garrotxa, entre Amer i les Planes d’Hostoles, a tocar de la fàbrica d’embotits Pirene, surt un camí que porta fins al gorg de Santa Margarida, un paratge magnífic on trobem un salt d’aigua especial, pel fet que s’hi pot passar per darrere amb facilitat. Aquest és un racó força conegut, ja que s’hi van rodar alguns capítols de la segona temporada de la sèrie ‘Polseres Vermelles’. Una excursió excel·lent per als mesos de primavera i estiu.
- Salts d’aigua de la vall de Núria
Mentre anem pujant a la vall de Núria des de Queralbs, ja sigui a peu o amb el popular cremallera, veiem als nostres peus com l’aigua forma gorgs i salts de gran bellesa. La millor època per fer la ruta del Camí Vell de Núria és a la darreria de la primavera, quan afloren arreu brolladors i salts d’aigua. El camí ressegueix el curs del riu Núria tot fent marrades per superar el fort desnivell. Pel camí tindrem una bona vista del fons de la vall i del barranc de Fontalba, que baixa ben carregat; també gaudirem del salt del Sastre i del salt de la Cua de Cavall, potser el més emblemàtic de la zona, abans d’arribar al pla de Sallent i, finalment, al santuari de Núria.
- Gorgs de Campdevànol
No és un. Són set els salts d’aigua que trobem als gorgs de Campdevànol. L’itinerari recomanat, d’uns 10 quilòmetres, s’inicia a l’aparcament de l’àrea de lleure de la Font del Querol, a uns tres quilòmetres de Campdevànol, i el camí ens porta còmodament fins al torrent. El primer gorg del conjunt és el de la Cabana. El camí es va enfilant i planeja després cap a la dreta, paral·lel al torrent. S’arriba al gorg de la Tosca i, per un corriol paral·lel al riu, trobem el gorg de l’Olla. Gairebé a tocar, un corriol baixa fins el gorg de la Bauma. Més endavant trobem el gorg del Forat, el gorg Petit del Colomer i el gorg del Colomer. Cada gorg té el seu propi salt. Gaudiu del paisatge i de la remor tranquil·la de l’aigua.
- Salt de Ratera
Una de las rutas más conocidas y recomendables del Parque Nacional de Aigüestortes y Estany de Sant Maurici es la excursión a los lagos de Sant Maurici, Ratera y Amitges. Se puede llegar en coche hasta el aparcamiento situado a unos 4 kilómetros de Espot. A partir de este punto se debe continuar a pie por la Ruta del Isard, bien señalizada, que sigue un camino de unos 4 kilómetros hasta el lago de Sant Maurici. Más adelante, a 25 minutos andando del lago de Sant Maurici, encontramos otro paraje de gran belleza: el salto (o cascada) de Ratera, a menudo rodeado por rocas escarchadas.
En este caso está alimentado por el agua del arroyo de la Faja, que, al llegar a estos riscos, cae de una forma muy vistosa incrementando así la belleza del paisaje que lo rodea.
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Observaciones varias